Vita bourguignon

 

 

De fiecare data cand un gourmet se gandeste la mancare, bucataria frantuzeasca ocupa un loc de cinste. O incantare de arome si texturi sofisticate. Insa majoritatea felurilor de mancare frantuzesti, considerate acum exponenti ai haute cuisine, au avut un inceput modest.

Vita bourguignon, cunoscuta si sub numele de boeuf a la Bourguignonne este o reteta ce provine din Burgundia, iar istoria ei urmeaza traseul “from zero to hero”: de la fel de mancare taranesc la haute cuisine. Modalitatea de preparare, fierberea carnii in vin rosu, a aparut pentru a fragezi acele bucati prea tari pentru a putea fi gatite si consumate altfel.

Pentru boeuf bourguignon, incepem prin a taia baconul in fasii subtiri pe care le fierbem timp de 10 minute si apoi le lasam sa se scurga si sa se usuce. Incingem cuptorul la 230° C. Baconul este apoi sotat in ulei, la foc moderat pana se rumeneste usor si luat cu o spumiera. Lasam tigaia pe foc pana grasimea ramasa aproape scoate fum. Uscam bucatile de vita bine-bine, pentru ca daca sunt umede, nu se rumenesc. Apoi sotam vita pana se rumeneste uniform si o adaugam peste bacon. In aceeasi tigaie, prajim si legumele feliate- ceapa, morcov si ciuperci proaspete.

Punem intr-o cratita carnea si o parte din bacon si le asezonam. Presaram faina si amestecam astfel incat carnea sa fie usor acoperita. Bagam cratita la cuptor timp de 4 minute fara sa o acoperim. Apoi amestecam din nou si punem mancarea la cuptor inca 4 minute, pentru a obtine o crusta subtire.

Coboram temperatura cuptorului la 160° C si scoatem cratia. Adaugam vin rosu, tanar si suficienta supa de vita cat sa acopere carnea si amestecam. Apoi adaugam pasta de rosii, usturoi, cimbru, dafin si restul de bacon, amestecam si lasam pe foc pana cand mancarea atinge punctul de fierbere. Acoperim cratita si o bagam inapoi la cuptor, unde se va gati la foc mic timp de 3-4 ore, pana va fi frageda.

In acest timp, pregatim ceapa si ciupercile. Le rumenim in ulei si unt la temperatura moderata, timp de 10 minute, pana capata o culoare cat de cat uniforma. Adaugam jumatate de cana de supa de vita, sare, piper, patrunjel, dafin si cimbru. Acoperim si lasam sa fiarba incet timp de 40-50 de minute, pana cand ceapa s-a inmuiat, insa isi pastreaza forma, iar lichidul s-a evaporat.

In aceeasi tigaie, asteptam sa se incinga untul si adaugam ciupercile si le lasam timp de 4-5 minute in tigaie, pana se rumenesc usor.

 

Când carnea este moale, turnam continutul cratitei in alt recipient, prin o sita. In alt recipient, adugam carnea si baconul, iar deasupra asezam uniform ceapa si ciupercile.

Turnam sosul deasupra si fierbem inca 2-3 minute, amestecand si obtinem vita bouguignon, o mancare delicioasa ce merita efortul!

 

 

 

 

 

 

 

This entry was posted in Retete.